Karst

Τα καρστικά τοπία καλύπτουν περίπου το 45% της επιφανείας της Ελλάδας με συνυφασμένη παρουσία ανθρακικών πετρωμάτων έως 70% του υπόβαθρου, όπως ο ασβεστόλιθος, το μάρμαρο, ο δολομίτης και ο γύψος που αφθονούν στην Ελλάδα καθιστώντας την ένα «καρστικό έθνος» και εκ τούτου καθιστούν το καρστ «εθνικό πλούτο».

Οι περιοχές του καρστ προσφέρουν σπουδαίους πόρους, με μεγάλο μέρος του πλούτου τους κρυμμένο κάτω από το έδαφος. Είναι πλούσιες, όσον αφορά στην υδροδότηση, τα λατομεία ασβεστόλιθου, ποικίλα ορυκτά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Η προσεκτική χρήση μπορεί ν’ αποφέρει πολλά οικονομικά και επιστημονικά οφέλη.


Το καρστ, αν και συνήθως είναι γνωστό από τα σπήλαια, είναι ουσιαστικά πολύπλοκο σύστημα επιφανειακών και υπόγειων γεωμορφών.


Σήμερα το Καρστ αποκτά πολύμορφη έννοια ενσωματώνοντας καρστικές γεωμορφές με φυσικούς / ανθρωπογενείς παράγοντες, δίνοντας έμφαση στους κρίσιμους πόρους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθώς επηρεάζει άμεσα την ποιότητα και την ποσότητα του πόσιμου ύδατος, τη σταθερότητα των επιφανειακών κατασκευών (δρόμοι, κτήρια), την παρουσία και την αφθονία ορισμένων ορυκτών και κοιτασμάτων πετρελαίου, καθώς και την ποικιλομορφία του οικοσυστήματος.


Η πλούσια τουριστική βιομηχανία της Ελλάδας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το καρστ. Ως παράδειγμα έχουμε τα τέσσερα τοπία παγκόσμιας κληρονομιάς: την Ακρόπολη των Αθηνών, το ναό των Δελφών, τη χερσόνησο του Αγίου Όρους, την περιοχή των Μυκηνών, καθώς κι άλλες τοποθεσίες, που ο σχηματισμός τους έχει άμεση ή έμμεση σχέση με τη διεργασία της καρστικοποίησης.


Βασικό μας αντικείμενο είναι η Καρστ Γεω-Σφαιρική ανάλυση και αποτίμηση των σχέσεων και αλληλεπιδράσεων των διαφόρων φυσικών και ανθρωπογενών φαινόμενων, παραγόντων και δεδομένων σε σχέση με το χώρο, με γνώμονα τη βιώσιμη εκμετάλλευση προς την μελλοντική ανάπτυξη (πολιτισμός-κοινωνία-οικονομία- πολιτική-περιβάλλον).

H Geo Karst Management of Greece παρέχει αποτελεσματικότητα είτε διάμεσα των τεχνητών ορίων, που έχουν οριστεί από τον άνθρωπο (Δήμοι, Νομοί, Περιφέρεις, κρατικά σύνορα) είτε φυσικής προέλευσης ορίων (επιφανειακός υδροφόρος ορίζοντα, οροσειρές, παραθαλάσσια *χωριά, φυσικοί πόροι ενδιαφέροντος).

Η συμβουλευτική μας ερμηνεία βασίζεται σε ανάλυση των συνθέτων αποτελεσμάτων διαφόρων ερευνών: γεωμορφολογικών, υδρολογικών, περιβαλλοντικών, κοινωνιολογικών, ανθρωπολογικών, ιστορικών, εθνογραφικών, χωροταξικών, πολιτικών, τουριστικών, γεωπολιτικών, κ.α., με σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία (βλ. γεωπληροφορική) και μεθόδους (βλ. ανάγνωση και ανάλυση του χώρου και του τοπίου), έχοντας ως βασικό στόχο την εφαρμοσμένη και ορθολογική διαχείριση του χώρου. Μια τέτοια ορθολογική διαχείριση θα επέφερε ισορροπία μεταξύ κοινωνίας και φύσης αλλά και μεταξύ των δημοσιών φορέων όπως και των ιδιωτικών επενδυτών.

Η Geo Karst Management of Greece μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «γεω-εργαλείο» των δημοσιών και ιδιωτικών φορέων (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργείας, Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιφερειών και Δήμων, κ.τ.λ.).